Wat is een Spantendak?

Wat is een Spantendak?

Een spantendak (ook wel sporendak genoemd) onderscheidt zich van een klassiek gordingen- (of sparren)dak doordat het bestaat uit – eventueel geprefabriceerde – spanten, die dan op een regelmatige tussenafstand van elkaar worden geplaatst, doorgaans telkens 45 à 60 cm.

Wat is dak isolatie?

Dakisolatie betekent het dak bedekken met isolatiemateriaal. Zo houd je de warmte in huis en bespaar je op je stookkosten. Er zijn verschillende manieren om je dak te (laten) isoleren: je kunt de binnen- en buitenzijde van een schuin dak, een plat dak en de zoldervloer (van een onverwarmde zolder) laten isoleren.

Wat is de beste isolatie voor een plat dak?

Bij een plat dak zijn EPS platen de beste keuze voor dakisolatie. Met een lambdawaarde van 0,032-0,036 is gemiddeld een dikte van 12 centimeter nodig voor isolatie. Een schuin dak kan het beste worden geïsoleerd met PUR of PIR. Een laag van 9 tot 11 centimeter dikte is al afdoende voor je dakisolatie.

Hoe binnenkant dak isoleren?

Is er aan de binnenkant van het dak voldoende ruimte voor extra isolatie, dan kan je de bestaande isolatielaag en afwerking laten zitten en daartegen een extra laag isolatie aanbrengen. De bestaande laag is meestal dampremmend, werk de nieuwe laag daarom af met klimaatfolie en gipsplaten of schroten.

Hoe dakbeschot isoleren?

van het dakbeschot wordt isolatiemateriaal geplaatst. Dat kunnen isolatieplaten zijn, of isolatiedekens die afgewerkt worden met gipsplaten. Maar ook kan polyurethaan (PUR) als dakisolatie tegen het dakbeschot worden gespoten. Een plat dak voorzien van dakisolatie vanaf de binnenzijde wordt sterk afgeraden.

Hoe spanten bevestigen?

Het spantendak is een cruciaal onderdeel van de dakopbouw. Bovenop het spantendak komt de onderdakfolie te liggen. Dit onderdak wordt vastgemaakt aan het spantendak via verticale tengellatten. Daarbovenop komen horizontale panlatten die als onderstructuur dienen voor de dakpannen.

Wat zijn gordingen en spanten?

gording. Een gording is een meestal houten of stalen horizontale balk, in de lengterichting van het dak, waarop het dakbeschot van een hellend dak geplaatst wordt. De verticale balken heten spanten of sporen. De gordingen kunnen zorgen voor de verbinding van de spanten en het dakbeschot.

Hoeveel levert dakisolatie op?

Wat levert dakisolatie op? Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal scheelt dakisolatie tussen de € 370 (schuin dak, onverwarmde zolder) en € 700 (schuin dak, verwarmde zolder) op de jaarlijkse energierekening. Isoleer je de zoldervloer, dan bespaar je daar op jaarbasis ongeveer € 400 mee (prijspeil 2020).

Wat moet isolatie waarde zolder zijn?

Om in aanmerking te komen voor de subsidie is een minimale Rd van 3,5 m2K/W nodig voor dakisolatie. Is er voldoende ruimte, dan is isolatie met bijvoorbeeld glaswol een van de beste én voordeligste opties. Let wel op dat u dan minimaal 14 tot 16 cm dik moet isoleren om de waarde van 3,5 m2K/W te bereiken.

Welke isolatie onder dak?

Isoleer het hellend dak met rollen glas- of rotswol tussen de dakbalken; wanneer de dakbalken niet dik genoeg zijn, kan je dit vervolledigen met panelen in polyurethaan. In geval van een plat dak raden wij je aan panelen van geëxtrudeerd polystyreen (XPS) te gebruiken.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top